De laatste rage op dieetgebied is het ketogeen dieet. Veel mensen vragen zich af of je noten mag eten tijdens het ketogeen dieet. Wij zochten het uit.

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet is een bijzonder dieet als je het vergelijkt met andere dieetvormen. Wat in het oog springt bij het ketogeen dieet is de grote hoeveelheid vetzuren die je mag eten en de lage hoeveelheid koolhydraten.

Een normale verdeling van macronutriënten is 55% koolhydraten, 30% vetzuren en 15% eiwitten in ons Westerse dieet. Met het ketogeen dieet wordt deze verdeling volledig op zijn kop gegooid. Bij het ketogeen dieet eet je 80% vetten, 15% eiwitten en de overige 5% van je calorieën bestaan uit koolhydraten. Deze extreme verdeling van macronutriënten is niet uit de lucht komen vallen en dient een doel. Het doel van deze verdeling is om het verbranden van lichaamsvet efficiënter te laten verlopen. En dat is het geval als het lichaam omschakelt naar vetverbranding. Normaal gesproken zal het lichaam altijd suiker verbranden. Glucose vormt namelijk de voorkeursbrandstof van het lichaam.

Met het ketogeen dieet schakelt het lichaam van suikerverbranding over op vetverbranding waardoor het hier efficiënter in wordt. Hoe dit kan heeft te maken met het hormoon insuline. Insuline is het hormoon wat aangemaakt wordt om glucose uit het bloed op te kunnen nemen. Een eigenschap van insuline is dat het zorgt voor de opslag van vet en het vast houden van vet. Door vrijwel geen koolhydraten meer te eten gaat de insuline omlaag en komt het lichaam in een staat waarin het makkelijker vet kan verbranden.

Bij het ketogeen dieet eet je vooral voedingsmiddelen die vet zijn en groente. Groente zijn koolhydraatarm maar bevatten wel de vitamines en mineralen die je lichaam hard nodig heeft. Zeker als je aan het afvallen bent en er makkelijker tekorten kunnen ontstaan. Groente zijn ook rijk aan vezels. Deze moeten voorkomen dat je last van constipatie krijgt het ketogeen dieet door het eten van alle vetten eiwitten. Wil je meer weten over het ketogeen dieet dan kunnen we je aanraden dit artikel te lezen.

Het ketogeen dieet vormt best een uitdaging. Er zijn niet zo heel veel voedingsmiddelen die zowel gezond als vet zijn. Voedingsmiddelen die toegestaan zijn tijdens het ketogeen dieet zijn vette vissoorten, eieren, vlees, avocado en noten. Maar noten bevatten ook koolhydraten. De ene nootsoort wat meer dan de andere. We zullen bekijken welke nootsoorten keto-vriendelijk zijn en welke niet.

Cashewnoten

Als we kijken naar de samenstelling van cashewnoten dan valt op dat deze relatief veel koolhydraten bevatten en relatief weinig vetzuren. Cashewnoten zijn daardoor niet keto-vriendelijk en niet echt geschikt voor het ketogeen dieet. Als je ze wilt eten dan mag je er niet meer dan 60 per dag eten en dan zit je al aan je maximum van 20 gram koolhydraten per dag. Je mag dan verder helemaal niets eten waarin koolhydraten zitten.

Amandelen

Amandelen zijn iets keto-vriendelijker dan cashewnoten maar nog verre van ideaal voor het ketogeen dieet. Amandelen zijn vergeleken met andere nootsoorten nog behoorlijk rijk aan koolhydraten.

Pistachenoten

Pistachenoten zijn ook behoorlijk rijk aan koolhydraten en deze lekkere noten zijn daarom helaas niet keto-vriendelijk.

Pijnboompitten

Pijnboompitten zijn al wat keto-vriendelijker dan de hier boven genoemde nootsoorten maar ook nog niet ideaal vanwege het koolhydraatgehalte. Maar als je de pitten gebruikt als garneren van je gerechten dan kan je ze gebruiken binnen het ketogeen dieet.

Pinda’s

Pinda’s zijn geen noten maar peulvruchten. Maar omdat ze vaak op dezelfde manier als noten worden gebruikt wilde ze we toch hier vernoemen. Pinda’s zijn rijk aan vetzuren en eiwitten en bevatten maar weinig koolhydraten. Pinda’s passen daarom binnen een ketogeen dieet. Je kunt er een handje van eten zonder je ketose te verbreken.

Walnoten

Walnoten zijn ideale noten om te eten tijdens een ketogeen dieet. Ze zijn arm aan koolhydraten en tegelijkertijd rijk aan gezonde vetzuren. Walnoten worden vaak beschouwd als meest gezonde notensoort. Dit is te danken aan het hoge gehalte antioxidanten en omega 3 vetzuren. De meeste nootsoorten bevatten omega 3 vetzuren maar bij walnoten is de concentratie van deze omega vetzuren het hoogst. Omega 3 vetzuren zijn goed voor hart, bloedvaten en de hersenen.

Hazelnoten

Ook hazelnoten passen binnen het ketogeen dieet. Ze zijn koolhydraatarm en bovendien erg lekker. Ze zijn te gebruiken in gerechten en keto-vriendelijke recepten.

Macadamia noten

Macadamia noten zijn één van de meest koolhydraatarme nootsoorten en passen daarom perfect in een ketogeen dieet. Met deze nootsoort hoef je niet snel bang te zijn dat je ketose wordt verbroken door het eten van te veel koolhydraten.

Pecannoten

Pecannoten zijn het meest vet, ideaal voor het ketogeen dieet dus. Ze bevatten maar kleine hoeveelheden koolhydraten zodat je er lekker veel van mag eten zonder je ketose te verbreken.

Paranoten

Paranoten hebben een mooie verhouding tussen vetzuren en koolhydraten die ze zeer geschikt maakt voor het ketogeen dieet. Deze gezonde noten kan je volop gebruiken in je keto-vriendelijke gerechten en als tussendoortje.