Van de antieke Romeinen tot de Aziatische dynastieën, de weldaden van noten zijn alom bekend. Ze hebben niet alleen een rijke historie in culinaire tradities, maar in deze hedendaagse wereld worden ze ook vaak bestempeld en gevierd als superfoods. Dat is niet heel gek, want noten zijn ware krachtbronnen van voeding, voegen een knapperige toets toe aan gerechten en hebben tal van voordelen voor als je een paar kilo’s kwijt wil werken. Maar hoe en welke noten helpen je nu echt met jouw gewichtsdoelen? Lees snel verder voor een handig overzicht van 5 nootsupersterren die je op weg helpen naar je ideale gewicht!

Wat zorgt voor het succes van noten met gewichtsverlies?

Zoals we al in de introductie opmerkten, is dat noten als afslankmiddel geen modern concept is. Maar welke noten zijn eigenlijk nu echt de afslankkampioenen? We hebben de belangrijkste zaken op een rijtje gezet, met een aantal gemeenschappelijke gezondheidskenmerken:

Gezonde vetten: Hoewel noten een rijke bron van vetten zijn, bevatten ze voornamelijk gezonde, onverzadigde vetten zoals omega-3 en omega-6. Deze vetten zijn goed voor je verzadiging, verminderen ontstekingen en steunen de hartgezondheid!

Rijkheid aan vezels: De vezels in noten hebben een interessant effect: ze vertragen de spijsvertering, wat bijdraagt aan het verzadigingsgevoel en dus beter met je handen kan afblijven van ongezonde snacks!

Eiwitpower: Noten zijn een van de beste plantaardige eiwitten en helpen bij spierbehoud en het tegengaan van honger. Met andere woorden, een absolute must tijdens het afvallen!

Bloedsuikerstabiliteit: Met hun lage glycemische index zorgen noten voor een stabiele bloedsuiker, waardoor je minder snel last krijg van suikerpieken en -crashes. 

Nutriëntrijk: Noten staan synoniem voor bomvol essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamines en antioxidanten, die bijdragen aan algehele gezondheid.

5 Noten perfect voor gewichtsverlies

Niet alle noten zijn gelijk in hun bijdrage aan gewichtsverlies; sommige springen eruit vanwege hun specifieke voordelen! Dit zijn de 5 topkeuzes voor jouw afvaldieet:

1. Amandelen

Meer een zaad dan een noot, amandelen zitten vol met vezels, omega-3, vitamine E en magnesium. Ze zijn uitstekend voor het behoud van een stabiele bloedsuikerspiegel en het voorkomen van eetbuien.

Aanbevolen portie: circa 30 gram of 14 halve amandelen.

2. Walnoot

Ze zien eruit als mini-hersentjes en dat is niet zonder reden. Walnoten, rijk aan melatonine, bevorderen een gezond metabolisme en slaap. Ze zijn ook voedzaam met omega-3, vitamine E en antioxidanten.

Aanbevolen portie: circa 30 gram of 14 halve walnoten.https://www.pexels.com/es-es/foto/mani-blanco-amarillo-y-marron-sobre-lavabo-de-vidrio-transparente-86649/

3. Pistachenoten

Op zoek naar een nuttige uitdaging? Het pellen van pistachenoten kan je eetsnelheid verminderen en ze zijn ook lager in calorieën. Ze zijn vezelrijk en eiwitrijk, ideaal voor tussendoor.

Aanbevolen portie: ongeveer 49 gram of 49 ongepelde pistachenoten.

4. Hazelnoten

Dit is een lagere caloriekeuze met een knapperige textuur. Ze zijn gelinkt aan een betere bloedsuikerregulatie en zijn rijk aan vezels, gezonde vetten en antioxidanten.

Aanbevolen portie: circa 28 gram of 21 hazelnoten.

5. Cashewnoten

Een echte traktatie met hun romige smaak. Ze zijn vezelrijk, koolhydraatarm en eiwitrijk. Bovendien bevatten ze magnesium en tryptofaan, goed voor je humeur en bloedsuiker.

Aanbevolen portie: circa 28 gram of 18 cashewnoten.

Noten kopen doe je bij de Kruidenbaron

Wil je gemakkelijk en eenvoudig online noten kopen en altijd beschikken over een goede voorraad van gezonde noten die kunnen helpen bij jouw afvalreis? Bezoek dan eens de website van De Kruidenbaron en laat beste hartige snacks, en uiteraard kruiden en specerijen, bij jou thuisbezorgen!