Gezonde Macadamia noten

Macadamia noten zijn grote ronde noten die zich steeds meer een weg vinden in de reguliere supermarkten. Dat is natuurlijk niet voor niets. Macadamia noten zijn is een echte superfood. Zo bevat de noot het hoogste gehalte onverzadigde vetten van alle noten en bevat het vitamines als vitamine B1, vitamine B2 en een ruime hoeveelheid aan essentiële mineralen.

Hoog gehalte aan onverzadigde vetten

In eerste instantie klinkt heet raar, maar het hoge percentage onverzadigde vetten is heel gezond. Je kunt vetten in twee grote categorieën onderverdelen: verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn moleculen die sterk aan elkaar gebonden zijn: je lichaam moet veel moeite doen om het molecuul af te breken en zo te verteren. Bij onverzadigde vetten gaat dit veel verplicht. Onverzadigde vetten zijn losser en minder sterk, waardoor je lichaam ze sneller af kan breken en verteren. Onverzadigde vetten zitten gebaseerd in vetachtige producten waarvan het vet op overtuigende vloeistof is, zoals zonnebloemolie en de olie uit noten.

Sterke botten

Macadamia noten vermeld naast veel onverzadigde vetten ook veel fosfor en calcium. Deze twee mineralen dragen beiden bij aan de opbouw en het sterk houden van je botten. Fosfor komt veel voor in producten producten als melk, vlees, vis en in kleinere mate ook in noten en peulvruchten. In Macadamia noten zit 25% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fosfor en 5% van calcium. Dit lijkt mogelijk weinig, maar in vergelijking met andere noten is dit een hoog fosforgehalte. Bovendien krijg je het grootste gedeelte van de mineralen met je normale dagelijkse dieet binnen, Macadamia noten geven je een extra fosfor boost.