Zaden en pitten zijn ontzettend gezond en rijk aan omega 3 vetzuren en vezels.

Tevens zijn het echte krachtpatsers en zelfs gezonder dan noten! Je hoeft maar heel weinig er van te eten om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.

 

Zaden zijn ontzettend rijk aan eiwitten, plus één zaadsoort bestaat zelfs uit veertig procent vezels!

Ze bevatten per honderd gram veel calorieën, maar dat zijn gezonde voedingsstoffen en weinig koolhydraten. De essentiële en gezonde omega 3 vetten, eiwitten en vezels bevatten de calorieën. Ook zitten zaden bomvol mineralen, vitaminen en antioxidanten. In zaden zitten: vitamine B-complex, vitamine E, kalium, magnesium, mangaan, fosfor, calcium, ijzer en zink. Kijk eens hier voor lekkere koolhydraatarme recepten met zaden en pitten.

 

Chiazaad bevat vitaminen en mineralen, eiwitten en omega 3 vetten, en liefst veertig procent is vezel. Verder zitten in chiazaadjes veel antioxidanten wat goed tegen ontstekingen is.

Hennepzaad is het zaad van de cannabisplant. Een eetlepel hennepzaad bevat heel weinig van de stof THC, dus wees gerust je wordt er echt niet high van. Er zitten veel eiwitten in plus kalium, fosfor, magnesium en zink en is tevens goed voor de bot opbouw.

Pijnboompitten werken cholesterol verlagend. En ze zijn rijk aan onverzadigde vetzuren. Door deze pijnboompitten regelmatig te eten verlaag je het risico op dicht geslibde aderen.

Pompoenpitten bevatten ontzettend veel magnesium en ze zijn rijk aan antioxidanten die ontstekingsremmend werken.

Zonnebloempitten zijn bijzonder rijk aan vitamine E en twee eetlepels per dag is al voldoende hiervan. Er zitten ook polyfenolen in en deze hebben een bloeddrukverlagende werking.

 

Hoe gebruik je zaden en pitten.

 

Chiazaad daar kun je alle kanten mee op. Ze geven een lekkere krokante bite aan yoghurt, soep, energiesmoothies of salade.

Hennepzaad kun je door je shake gooien en wordt ook wel in mueslirepen verwerkt en in smoothies.

Lijnzaad, deze lekkere knapperige zaadjes smaken ook lekker door de havermout, brood, koekjes en pannenkoeken beslag. Maar kan ook over een salade of in een smoothie.

Pompoenpitten kun je roosteren en dan nog warm over de salade strooien plus mee bakken met brood, en rauw als snack tussendoor.

Sesamzaad kom je over de hele wereld tegen. Je kunt sesamzaadjes onder andere over gegrilde vis strooien en salade of door je cakebeslag doen.

Zonnebloempitten kun je gepeld tussendoor eten en bijvoorbeeld geroosterd over een salade doen, in je brood en door je muesli.

Maanzaad is uitermate geschikt voor sauzen, dressings en salade.

 

In het binnenste van diverse pitvruchten zit een pit, de wand van de pit wordt gevormd door het endocarp. Ook bij steenvruchten wordt van een pit gesproken al is dat botanisch gezien onjuist. Ook de stenige wand van een steenvrucht wordt gevormd door het endocarp. Steenvruchten zijn onder andere: kersenpit, bramenpitjes en pruimenpitten. Pitten of steenpitten zorgen voor de verspreiding van zaden.

 

De vezels in zaden zorgen voor een langere tijd met het verteren van je voedsel. Want je krijgt ook minder snel honger en je zit langer vol. Er is dan ook uit onderzoek gebleken dat je door zaden en pitten te eten minder kans hebt op obesitas. Je kunt het beste deze producten kopen in gesloten potten, blikken of zakken. Omdat zaden behoorlijk veel vetten bevatten bederven ze gemakkelijker.

Je kunt pitten en zaden het beste bewaren op een koele, donkere en droge plek. Pitten kun je lekker roerbakken in een wokpan of koekenpan. Bak ze dan in één a twee minuten goudbruin.

Om het geheel meer smaak te geven kun je olijfolie, sojasaus, chilipoeder en knoflookpoeder toevoegen. Ze zijn rauw het gezondste want dan blijven de vitamines en enzymen in tact.

Geniet van je zaden en pitten want zoals je gelezen hebt kun je ze overal in verwerken en ze zijn mega gezond, eet smakelijk!