Vitamine B6 is een belangrijke vitamine die je lichaam nodig heeft voor verschillende processen. Dit is alleen wel een vitamine waar je mee moet uitkijken. Een te veel kan namelijk schadelijk voor je gezondheid zijn. Toch kan het zijn dat je wat extra vitamine B6 kan gebruiken. Maar voor wie is dit belangrijk?

Waar heb je vitamine B6 voor nodig?

Vitamine B6 wordt ook wel pyridoxine genoemd en is een belangrijk vitamine voor je lichaam. Het ondersteunt het lichaam bij de weerstand en je spijsvertering. Ook speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen, een goede werking van het zenuwstelsel en ook nog voor de energievoorziening. Een zeer veelzijdige en noodzakelijke vitamine dus!

De dagelijkse hoeveelheid voor een volwassene is vastgesteld op 1,5 milligram per dag. Dit komt ongeveer overeen met het eten van 6 volkoren boterhammen. Vitamine B6 komt voor in bijna alle basisvoedingsmiddelen. Zo zit het in aardappelen, volkoren producten, peulvruchten, fruit en groente. Met een normaal en gevarieerd dieet is deze dagelijkse behoefte makkelijk te behalen.

Het minimum en maximum

Bij vitamine B6 is het belangrijk om goed naar het minimum en maximum te kijken. Het minimum is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid en heeft je lichaam hard nodig om goed te functioneren. Er is ook een maximum gesteld omdat een te hoge inname van vitamine B6 schadelijk kan zijn. Deze maximale bovengrens is gelegd op 21 milligram. Er is hierbij rekening gehouden dat er veel uit je voeding komt.

De maximale bovengrens is vastgelegd en er worden in de toekomst dan ook geen hoge doseringen vitamine B6 meer verkocht. Alleen bij hele hoge doseringen voor een langere periode kan het schadelijk zijn voor je lichaam. Je kunt dan bijvoorbeeld last krijgen van tintelende handen en voeten. Via alleen je voeding zul je deze hoge dosering niet halen.

Wie loopt er risico op een tekort?

Wanneer je voldoende gezond en gevarieerd eet, krijg je zeker genoeg vitamine B6 binnen. Uit onderzoek is gebleken dat niet iedereen dit red. In dat geval kan een multivitamine extra zekerheid bieden dat je voldoende binnenkrijgt.

Een tekort zal voor kunnen komen bij mensen met een allergie of specifieke dieetwensen. Als je twijfelt of je wel genoeg vitamine B6 binnenkrijgt, is het aanbevolen om dit te laten testen bij de huisarts. Uit bloedonderzoek kan blijken aan welke vitamine jij te kort hebt. Deze kun je dan opvullen met een supplement of multivitamine.

Tip: Davitamon