Noten als bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten of macadamianoten komen je vast wel bekend voor. Dit zijn droge vruchten met een harde wand. Ook pinda’s worden vaak noten genoemd. Maar wist jij dat pinda’s helemaal niet tot de noten behoren?
Pinda’s zijn peulvruchten en zijn oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika. Wil jij meer weten over het verschil tussen noten en pinda’s? Hieronder zetten we de verschillen even op een rijtje. 

Verschil in groeiwijze

Wil jij pinda’s kopen? Dan is het natuurlijk altijd interessant om eerst meer te weten over groeiwijze van de pinda. De pindaplant beschikt over bloemen die zich boven de grond bevinden. Wanneer de bloem wordt bevrucht ontstaat er een peul met daarin twee zaden. De stengel waaraan de peul hangt wordt langer en groeit weer terug de grond in. Dit betekent dat de peul onder de grond zal rijpen, waar de vrucht zich ontkiemt zodat er een nieuw plantje ontstaat. De pindaplant is een eenjarige plant, dus na de oogst worden de pinda’s boven de grond te drogen gelegd. Noten daarentegen groeien aan bomen ver boven de grond. Neem bijvoorbeeld pecannoten, welke wel 30 meter hoog kunnen worden. Over het algemeen groeien noten in een soort bolster of hulsje zoals de walnoot en kastanje.  

Andere eigenschappen

Net als noten zijn ook pinda’s rijk aan vitamines en mineralen zoals calcium, kalium, ijzer, magnesium en vitamine E en B. Wel is het zo dat in pinda’s relatief minder ijzer zit dan in noten. Beide bevatten ze veel onverzadigde vetten en zijn ze rijk aan eiwitten, waardoor ze over het algemeen een positieve uitwerking hebben op het cholesterolgehalte. Noten worden door veel vegetariërs gegeten ter vervanging van vlees. Al met al zijn noten dus een gezonde aanvulling op je dieet. Pinda’s daarentegen bevatten heel wat meer koolhydraten dan de echte noten. Dat is slecht nieuws voor iedereen die wilt afvallen, want met een dieet dat rijk is aan koolhydraten, wordt afvallen erg moeilijk. 

Effect op gezondheid

Wist jij dat 3 op de 100 mensen in de Westerse wereld een pinda-allergie heeft? Hoewel dit geen schokkende verhouding is, moet je zowel een pinda- als een notenallergie beslist wel serieus nemen. Een allergische reactie op één van beiden kan namelijk de dood tot gevolg hebben. Mensen met een noten en pinda-allergie zijn niet te genezen. Kinderen waarbij op jonge leeftijd de diagnose is gesteld kunnen over de allergie heen groeien. Klachten kunnen dus niet goed bestreden worden maar wel voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen met noten. Tegenwoordig hebben alle voedingsmiddelen en cosmeticaproducten een uitgebreid ingrediëntenoverzicht, dus het wordt ons al iets makkelijker gemaakt!