De opkomst van het ‘biologisch’ label lijkt ineens steeds groter en groter te worden. Biologische producten zijn vaak wel een stuk duurder, dus wat zijn dan precies de voordelen van biologische producten en waarom zou je daarvoor kiezen? In dit artikel lees je de voordelen van biologische producten, zodat je precies weet wat je in huis haalt.

Wat houdt biologisch precies in?

De term biologisch is in Nederland vastgesteld als een product waar geen chemicaliën zijn toegevoegd aan het product of bij het verbouwen van het product. Dit betekent uiteraard dat jouw voeding het milieu minder belast, omdat er geen gifstoffen gebruikt zijn om insecten van jouw voedsel af te houden. Ook betekent dit dat jouw voedsel niet is ingespoten met hormonen of kleurstoffen, zodat jouw voedsel er het beste uitziet. De modificatie van ons voedsel gaat tegenwoordig steeds verder en hoewel er niet per se iets verkeerd mee hoeft te zijn, krijg je toch extra stoffen binnen die je niet nodig hebt.

Hoe nodig zijn biologische producten?

De noodzaak voor biologische producten liggen vooral in dat ze beter zijn voor het milieu én voor jezelf. Hoewel het tegenwoordig als een makkelijk stempel lijkt om op producten te zetten, zijn het altijd terechte labels. Zelfs biologische noten of biologische koekjes zijn belangrijke claims, omdat dit producten zijn waarbij mensen niet beseffen dat ook hier chemicaliën bij te pas zijn gekomen. Het grootste aandeel hierbij zijn natuurlijk de niet-biologische bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden om voor de beste ingrediënten te zorgen, maar die bestrijdingsmiddelen vernielen langzaam maar zeker onze aarde. De noodzaak van biologische producten wordt dus steeds groter, omdat we steeds meer en meer merken dat onze aarde de hulp goed kan gebruiken.

Maar het is zo duur!

Biologische producten zijn helaas wel nog een stuk duurder dan niet-biologische producten. Dit kan echter veranderen wanneer er meer subsidie gaat naar biologische boerderijen en telers dan naar de grootschalige landbouw bijvoorbeeld. Daarnaast is het een investering in jezelf en je voeding, maar je kunt ook met biologische producten keuzes maken voor je portemonnee. Koop bijvoorbeeld ongebrande producten om ze vervolgens thuis zelf te branden of roosteren. Koop je biologische producten in bulk of aan het einde van de dag, zodat je korting krijgt. Biologisch is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor jou, dat is die investering wel waard.