Als het herfst wordt, en je ziet de kastanjes aan de bomen hangen terwijl de bladeren vand e kastanjeboom steeds verder verschrompelen, wachten veel mensen tot het grote vallen weer gaat beginnen.

Een jaarlijks terugkerend fenomeen dat vaak zo ongeveer gelijk valt met de eerst najaarsstorm.

Door de harde wind vallen er steeds meer kastanjes van de bomen, en is het tijd voor een lekkernij, die helaas een beetje in de vergetelheid dreigt te raken.

Als je zo als ik, op een boerderij bent opgegroeid met een aantal tamme kastanjebomen voor de boerderij, dan weet je dat het nu weer tijd wordt om de kastanjes te poffen.

Kastanjes vallen meestal aan het einde van oktober, tot ongeveer midden november, een tijd die wij als kinderen vaak in de buurt van de bomen doorbrachten, want je wil natuurlijk zo snel mogelijk bij de bomen zijn als je de zachte plof hoort van een kastanje die valt.

Laten we voorop stellen, voor iedereen die niet op een boerderij is opgegroeid dat er twee soorten kastanjes zijn. De tamme en de wilde kastanje. Niet dat deze laatste alleen in het wild voorkomt, want bij onze boerderij stonden op het erf ook wilde kastanjebomen.

Nee, het verschil zit in de eetbaarheid. Wilde kastanjes kun je niet eten, tamme kastanje wel.

Die kun je bijvoorbeeld poffen.

Gepofte kastanjes

Haal de kastanjes uit de schil, en soms zitten ze bovendien nog in een stekelige buitenste schil.

Vervolgens maak je met een scherp mesje een kruis aan de bovenkant van de kastanje. Dat doe je omdat kastanjes drie schillen hebben.

De buitenste met stekels.
De bruine schil.
En als je die verwijdert hebt, zit er nog een soort wit vlies om de kastanje.

Deze binnenste schil, of vlies, kun je er moeizaam met een mesje afhalen, maar beter is het om dit pas te doen als de kastanjes gepoft zijn.

Dit kun je doen in een oven op 200 graden, door simpel weg de geschilde kastanjes op een bakplaat te leggen, of natuurlijk in een kastanjepan.

Na verloop van tijd, dit duurt in de oven 15 tot 20 minuten, kun je het vlies er makkelijk vanaf peuteren, en kun je genieten van heerlijke gepofte kastanjes.