Noten zijn een echte superfood! Jarenlang werd er gedacht dat noten niet zouden passen binnen een gezond dieet. Ze werden gezien als kleine bommetjes van vet, die daardoor calorierijk zouden zijn. Tegenwoordig weten we dat noten juist wél gezond zijn. Ze bevatten veel onverzadigde vetten, die we nodig hebben om in vet oplossende vitaminen en mineralen op te kunnen nemen. Noten bevatten daarnaast ook veel belangrijke vitaminen en mineralen. De zogeheten voedingsdichtheid van noten is daardoor hoog. Dat wil zeggen dat er veel gezonde elementen per calorie in een noot aanwezig is. Voedingsmiddelen met een lage voedingsdichtheid bevatten veel calorieën, zonder dat je met het eten ervan vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Macadamia noten in het dieet

Macadamia noten zijn de absolute topper op het gebied van vitamine B. Deze vitamine geeft ons energie! Walnoten bevatten weer veel antioxidanten die ons helpen bij stress en een gunstig effect hebben op onze bloeddruk. Daarnaast lijken walnoten niet alleen op hersenen, door de omega-3 vetten zijn ze ook een prima voedingsbron voor onze hersenen. Noten kunnen met recht een superfood genoemd worden.

Noten zijn makkelijk in je dagelijks menu te verwerken

Niet alleen wordt een dagelijks handje noten geadviseerd, het is ook makkelijk en snel te gebruiken als tussendoortje. Onderweg is het handig mee te nemen en even te pakken, om de ergste honger voor te zijn. Daarmee voorkom je ongezond snacken. Maar koken met noten is ook niet moeilijk. Voeg bijvoorbeeld walnoten of cashewnoten toe aan een wokgerecht of verwerk ze in een salade voor een extra bite. En op je Vega-dag zijn noten een lekkere plantaardige vleesvervanger. Tegenwoordig bestaan er ook een aantal notenpasta’s die lekker te smeren zijn op je boterham. Deze pasta’s zijn overigens heel makkelijk zelf te maken maar ook te koop in de supermarkt. De macadamia noten zijn dan weer perfect te verwerken in koekjes, heerlijk met pure of witte chocolade.

Noten bestaan er dus in veel verschillende varianten, zijn makkelijk toepasbaar in het dagelijks leven en zijn een gezonde bron van voedingsstoffen. Reden genoeg om ze op het menu te zetten. En het allerlekkerst zijn natuurlijk de noten die vers en ambachtelijk gebrand zijn!