Koolhydraten zijn brandstoffen voor je lichaam. Een koolhydraatarm dieet kan gebruikt worden om af te vallen of om je bloedsuikerwaarde te verbeteren.

Verschil koolhydraatarm, ketogeen en koolhydraatbeperkt

Helemaal koolhydraatarm arm eten is niet mogelijk, je kunt wel zo min mogelijk koolhydraten eten.

Als je het dieet volgt maakt je lichaam minder insuline aan, en krijgt je lichaam toch ‘de juiste taken’

gedaan. Dit dieet kan hart en vaatziekte plus diabetes voorkomen. Bij een koolhydraatarm dieet eet je zo ongeveer tussen de 25 en 75 gram koolhydraten per dag. Een koolhydraatarm dieet van onder de 25 gram, noem je een ketogeen dieet en boven de 75 gram een koolhydraatbeperkt dieet. Deze twee vallen ook onder koolhydraatarme dieten, maar verschillen wel wat van elkaar. Een ketogeen dieet is een stuk strenger, want het is de bedoeling dat je lichaam in ketose raakt en blijft. Zo gaat je lichaam over naar een veterbranding in plaats van een koolhydraten verbranding. Een koolhydraatbeperkt dieet wordt vaak aangeraden nadat mensen een strenger koolhydraatarm dieet hebben gevolgt en hun streefgewicht hebben bereikt. Zo blijf je op gewicht en zorg je dat je niet weer aankomt of te veel koolhydraten eet waardoor je risico loopt op diabets.

Waar zitten koolhydraten in?

Koolhydraten bevinden zich in brood, pasta, aardappelen en rijst, noedels, groente en fruit.

Maar ook in producten zoals koekjes, snoep, gebak en sauzen. Met een koolhydraatarm dieet eet je alleen nog verse en onbewerkte producten. In een koolhydraatarm dieet eet je veel noten, zaden en pitten. Deze zijn namelijk erg gezond en bevatten veel vezels. Ook wordt er bijvoorbeeld notenmeel gebruikt zoals amadelmeel.

Hier volgen enkele koolhydraatarme recepten.

  • Cake gemaakt van amandelmeel, eieren en zoetstoffen of banaan in plaats van suiker.
  • Repen van noten, zaden en pitten.
  • Kipfilet met romige champignon saus en pijnboompitten.
  • Gestoomde zalm met broccoli, bloemkool en wortel.
  • Gerookte zalm salade met sperziebonen, zongedroogde tomaatjes en zelfgemaakte pesto.
  • Spinazie salade met gegrilde kipfilet, avocado en walnoten.
  • Salade met geroosterde kikkererwten, rode biet, kipfilet en mango.
  • Zalm teriyaki met rijst en zoetzure komkommersalade en sesamzaad.

Het is heel belangrijk om in de winkel goed de etiketten van de producten te lezen.

Ook is het verstandig om een diƫtist te nemen, vooral als je net met een dieet begonnen bent.

En zeker als het om een medische reden. Soms staat er laag in koolhydraten, maar bevat het nog steeds veel suiker. Daarom moet je altijd zelf goed opletten voordat je een product koopt. Het beste is daarom het zelf maken. Dan weet je precies wat er in gaat en wat je lijf binnenkrijgt.

Noten, zaden en pitten zijn niet goedkoop

Helaas zijn noten, zaden en pitten niet goedkoop, maar ze zijn wel super gezond dus sla ze zeker niet over. Wat je kunt doen is grotere verpakkingen kopen en deze delen met vrienden en familieleden bijvoorbeeld. Ook kun je er voor kiezen om amandelmeel in te vriezen, zo blijft het langer goed.