Met restjes voedsel denk je wellicht al gauw aan de vogels in je tuin. Misschien maak je de tuinvogels er wel heel erg blij mee. Toch is het niet altijd verstandig om allerlei etensresten aan je tuinvogels te voeren. Er kunnen ingrediënten in zitten die niet goed zijn voor vogels. Zo is pindakaas wat mensen op hun brood smeren geen geschikte pindakaas voor vogels. Deze pindakaas bevat namelijk veel te veel zout. Er is speciale pindakaas voor vogels verkrijgbaar, en daarmee maak je ze zéker heel erg blij.

Voedsel wat je ze wel kunt geven is fruit. Vogels zijn gek op bijvoorbeeld schillen van appels. Heb je dus een appeltje voor jezelf geschild, gooi de schil dan niet weg maar leg het buiten op een schaaltje of hang het ergens aan op, zodat de vogels er gemakkelijk bij kunnen. Je zult zien dat de vogels er maar al te snel van zullen smullen! Restjes brood kun je ook aan je vogels geven, maar ook dat schijnt al gauw teveel zout te bevatten, wees daar dus iets terughoudender mee.

Vogels zijn gek op noten
Het gaat om allerlei soorten noten. Vooral (ongezouten) doppinda’s, zonnebloempitten en kokosnoot zijn populair bij vogels. Onder anderen dierenspeciaalzaken en tuinwinkels hebben dit soort noten voor vogels in hun assortiment in verschillende soorten, maar soms zie je het ook wel eens bij een supermarkt of bouwmarkt in de schappen liggen. Wil je je vogels dus een plezier doen met lekker voedsel? Trakteer ze op heerlijke noten!

Je kunt de noten op een speciale vogelvoedertafel leggen. Ze zullen deze tafel vast snel genoeg weten te vinden. Er zijn ook vogels die juist graag van de grond af eten. De mus, groenling en de vink bijvoorbeeld. Mezen eten juist liever van een voedertafel. Het voordeel van een voedertafel is dat het eten vaak langer ‘goed’ blijft. Er is immers minder snel ongedierte bij en soms is een vogelvoertafel voorzien van een dakje waardoor het ook nog grotendeels droog blijft.