Ieder jaar zijn er foodtrends. Sommige vallen en sommige zetten door. Toch zijn er weinig zo veranderlijke trends als in de foodbranche. Dit komt, doordat mensen constant proberen te innoveren in food en bedrijven altijd bezig zijn met recipe development. Wij benoemen een aantal trends in de foodbranche waarnaar we voorruit kunnen kijken in 2021!

Vleesvervangers

Vegetarisch eten wordt steeds meer geaccepteerd en omarmd. Ook maken de vleesvervangers al jaren een opmars. Met het jaar worden ze ook nog eens steeds beter en lekkerder. Vleesvervangers zijn er in allerlei soorten in maten. Van vegetarische burgers tot kipstukjes. In enkele gevallen zijn er zelfs al vegetarische varianten gemaakt op filet americain. 2021 wordt het jaar dat de vleesvervanger verder gaat om nog meer mensen te overtuigen om vegetarisch te eten.

Alcoholvrije drankarrangementen

Je hebt de uitspraak vast weleens gehoord. Mensen drinken minder, maar wel beter. Dit betekent dus dat mensen steeds minder alcohol zijn gaan drinken, maar wat ze drinken wel beter was dan voorheen. Dit heeft vooral te maken in de wijnbranche. Maar wat drinken mensen nu als ze minder drinken? In restaurants kun je steeds vaker mocktails bestellen. Dit zijn alcoholvrije cocktails die zich ontpoppen als een ware smaakexplosie. Daarnaast maken ook ‘theesommeliers’ een opmars door thee met food te combineren.

Fermenteren

Het is een eeuwenoude techniek, dat fermenteren. In Nederland kennen we het in de vorm van zuurkool. In de meer Oosterse landen kun je denken aan sojasaus, kimchi of een nieuwe bekende: kombucha. Door het fermentatieproces worden smaken intenser en complexer. Vandaar dat deze eeuwenoude kooktechniek herontdekt is door sterrenchefs en food liefhebbers. Ook kun je het verrassend makkelijk zelf doen. Het enige nadeel is dat fermenteren veel tijd kost. Toch is het, het wachten waard!